Συνολικές προβολές σελίδας

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Ο Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Θεού, περισσότερο γνωστή ως Αγία Σοφία ή Αγιά-Σοφιά, ήταν από το 360 μέχρι το 1453 ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης, με εξαίρεση την περίοδο 1204 - 1261 κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός, ενώ μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε τέμενος, μέχρι το 1934 και αποτελεί σήμερα μουσειακό χώρο.

Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακού σχεδιασμού, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Aνεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α', από τους μηχανικούς Ανθέμιο και Ισίδωρο. Το οικοδόμημα ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας βασιλικής. Αρχιτεκτονικές επιρροές της Αγίας Σοφίας εντοπίζονται σε αρκετούς μεταγενέστερους ορθόδοξους ναούς αλλά και σε οθωμανικά τζαμιά, όπως στο τέμενος του Σουλεϊμάν και στο Σουλταναχμέτ τζαμί.
Στην Αγία Σοφία σώζονται πανέμορφα ψηφιδωτά από τη βυζαντινή εποχή. Οι Οθωμανοί Τούρκοι ευτυχώς δεν τα κατέστρεψαν, παρά τα κάλυψαν με στρώμα ασβέστη και διατηρήθηκαν για πολλούς αιώνες κάτω από αυτό. Όταν οι αρχαιολόγοι μετακίνησαν το στρώμα ασβέστη, έφεραν στην επιφάνεια τα ψηφιδωτά αυτά και θαμπώθηκαν από τη λάμψη και την ομορφιά τους.

Παρακάτω μπρείτε να δείτε φωτογραφίες, καθώς και βίντεο με ντοκυμαντέρ για το αρχιτεκτονικό θαύμα της Αγίας Σοφίας. Για να παρακολουθήσετε εικονική ξενάγηση στο ναό πατήστε εδώ: http://www.360tr.com/34_istanbul/ayasofya/english/